سند استراتژیک
رسالت، اهداف آموزشی و پژوهشی گروه ایمونولوژی
معرفی رشته ایمونولوژی:
ایمونولوژی یکی از رشته های علوم پایه پزشکی است که مکانیسم های فیزیولوژیک بدن را در چهارچوب هومئوستاز، مراقبت ایمونولوژیک و دفاع در مقابل عوامل بیماری زا را توضیح می دهد. به عبارت دیگر، در اغلب بیماری ها قسمت مهمی از فیزیوپاتولوژی بیماری ها، توسط علم ایمونولوژی توضیح داده می شود. شناخت مکانیسم های مولکولی مقابله با بیماری ها توسط سیستم ایمنی و هم چنین مکانیسم های مولکولی ایجاد بیماری در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته و روز به روز بر اطلاعات موجود در این خصوص افزوده می گردد. معرفی سلول ها، مولکول ها و مکانیسم های جدید سیستم ایمنی و نحوه تعامل آنها با بافت ها، سلول ها و مولکول های دیگر بدن باعث گردیده است تا در استفاده از دانش ایمونولوژی در تأمین سلامت (پیشگیری، کنترل، تشخیص و درمان بیماری ها) تجدید نظر اساسی صورت گیرد و علاوه بر شاخه های سابقه دارتر علم ایمونولوژی مثل آلرژی ، ایمونولوژی پیوند، ایمونولوژی تومور، ایمونوهماتولوژی و ایمنی در عفونت ها، شاخه های جدیدی از علم ایمونولوژی مثل ایمونولوژی پیری، ایمونولوژی تغذیه، ایمونولوژی ورزش، ایمونولوژی تولید مثل، سایکونوروایمونولوژی، ایمونوفارماکولوژی، ایمونوژنتیک و ایمونولوژی سلول های بنیادی ظهور کنند.
رسالت گروه:
در سال های اخیر نقش دوگانه سیستم ایمنی در سلامت و بیماری به شدت مورد توجه قرار گرفته است و سعی گردیده است که سازوکارهای مولکولی این دوگانگی بهتر شناخته شود. به همین دلیل در حال حاضر در تمام جهان سعی بر این است تا از توانایی های سیستم ایمنی در پیشگیری و درمان بیماری های عفونی با استفاده از واکسن ها، ایمونوگلوبولین ها و سایتوکاین ها استفاده شود. هم چنین استفاده بهتر و سالم تر خون و فراورده های خونی با توجه به اطلاعات جدید ایمونولوژی گسترش یافته است. استفاده از پیوند اندام ها در درمان بیماری ها با توجه به روش های جدید جلوگیری از دفع پیوند، درمان مؤثرتر بیمارهای خودایمنی با توجه به شناخت بیشتر مکانیسم های ایجاد این بیماری ها، روش های جدید مقابله با بروز آلرژی (ایمونوتراپی) و استفاده از توانمندی های سیستم ایمنی برای مقابله با سلول های سرطانی (آنتی بادی های مونوکلونال، واکسن ضد سرطان)، موضوع سلول های بنیادی و بکارگیری آنها در درمان بیماری ها مورد توجه قرار گرفته است؛ به طوریکه می توان گفت که ایمونوتراپی یکی از امیدبخش ترین روش های جدید درمانی در بسیار از بیماری ها شناخته شده است.
از اینرو مهمترین رسالت گروه آن است که با گسترش فعالیت های تحقیقاتی، خدماتی و آموزشی، از توانمندی های این رشته بهره برداری بهتری صورت گیرد و امید است که برنامه های آموزشی و پژوهشی گروه ایمونولوژی بتواند نیروهای کارآمد مورد نیاز کشور را در زمینه های مختلف علم ایمونولوژی که از اطلاعات روز آمد و کاربردی برخوردار هستند، تربیت نماید و این نیروها کشور را در رسیدن به اهداف دراز مدت توسعه ملی یاری نمایند.
دروس ایمونولوژی و سرولوژی و همچنین مباحث مربوط به هماتولوژی و بانک خون در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان برای دانشجویان شاغل به تحصیل در رشت های مختلف بصورت تئوری و عملی تدریس می گردد؛ دانشجویان در رشته های متنوع آموزشی اعم از دانشجویان رزیدنت دندانپزشکی، دوره های دکتری حرفه ای پزشکی و دندانپزشکی، دانشجویان در مقاطع لیسانس در رشته های علوم آزمایشگاهی، پرستاری، مامایی، اتاق عمل، تغذیه و بهداشت همچنین دانشجویان کارشناسی ارشد میکروبشناسی و انگل شناسی با علم ایمونولوژی و شاخه های متنوع آن آشنا می گردند.
شایان ذکر است که از مهر ماه 1403 به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مجوز پذیرش دانشجوی ایمنی شناسی پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد اعطا گردیده است و گروه ایمونولوژی بدین ترتیب با پذیرش این دانشجویان، رسالت و اهداف عالی تری را پیش روی خود در امر آموزش و پژوهش خواهد داشت:
اهداف آموزشی و پژوهشی مرتبط با دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد:
تربیت نیروهای آگاه به مسائل علمی روز، توانمند، مسئولیت پذیر و حساس به سلامت افراد و جامعه در حیطه علم ایمونولوژی که تخصص خود را در زمینه های تأمین سلامت در اختیار جامعه قرار دهند از مهمترین اهداف آموزشی و پژوهشی گروه ایمونولوژی است. دانش آموختگان این دوره باید بتوانند در نقش های ارائه خدمات تشخیصی، آموزشی، پژوهشی، مشاوره ای و مولد وظایف خود را در جامعه ایفا نمایند. دانش آموختگان این رشته قادر خواهند بود در زمینه کمک به تشخیص آزمایشگاهی بیماری ها، انجام آزمایش های تخصصی پیوند اعضا، انتقال خون، سرطان، آلرژی، بیماری های خودایمنی، ساخت واکسن و سرم، ایمونوتراپی و استفاده از سلول های بنیادی، در حدود متناسب با مقطع تحصیلی، خدمات خود را به جامعه ارائه نمایند.
دانش آموختگان این دوره باید قادر باشند:
* کارشناسان و افراد زیر مجموعه کاری خود را آموزش دهند.
*آزمایش های مرتبط با ایمونولوژی را طراحی، راه اندازی و بهینه سازی کنند.
*در طراحی، اجرا و ارزشیابی پژوهش های بنیادی یا کاربردی ایمونولوژیک مشارکت کنند.
*مهارت های کافی را در انجام تکنیک های آزمایشگاهی در زمینه ایمونولوژی کسب نمایند .
*آزمایش های تشخیص طبی و تخصصی ایمونولوژی را انجام داده و با کنترل کیفی آنها آشنا باشند.
*اطلاعات مرتبط با رشته تخصصی خود را یافته، خلاصه و جمع بندی کرده و آنها را در کار و زندگی به کار گیرند.
*به طراحی روش های نوین در تولید مواد ایمونولوژیک (آنتی بادی و ...) و نیز مدیریت و راه اندازی خط تولید این گونه مواد در مراکز تولیدی کمک کنند.
وظایف حرفه ای دانش آموختگان
دانش آموختگان این دوره وظایف حرفه ای خود را در نقش های زیر انجام خواهند داد:
الف) در نقش ارائه خدمات:
* کنترل کیفی آزمایشها
*بهبود روش ها و بهینه سازی آزمایش ها
*انجام آزمایشات تشخیص طبی مرتبط
*مشارکت در ارائه خدمات تشخیصی، بهداشتی و درمانی
*ایفای نقش در همه مراحل فرآیندهای مرتبط با توسعه و تحقیق، طراحی و راه اندازی آزمایش ها و تولید فرآورده های مرتبط با ایمونولوژی (دارو، واکسن، کیت و...)
ب) در نقش آموزشی:
*مشارکت در تدوین متون آموزشی مرتبط
*مشارکت در آموزش دانشجویان و کارکنان
ج) در نقش پژوهشی:
* مشارکت در طراحی، اجرا و ارزشیابی طرح های پژوهشی و تدوین گزارش های مربوطه
د) در نقش مولد:
* فعالیت در شرکت های دانش بنیان
* مشارکت در طراحی و ساخت فرآورده های ایمونولوژیک و کیت های تشخیصی
ه) در نقش مشاوره:
* ارائه خدمات مشاوره ای در حیطه های تخصصی ایمونولوژی
وظایف حرفه ای و توانمندی های اختصاصی مورد انتظار دانش آموختگان
این مهارت ها در دل برنامه های آموزشی و پژوهشی جاری می شوند:
توانمندی های اختصاصی |
شرح وظایف حرفه ای |
آموزش دانش ایمونولوژی |
مشارکت در تدریس واحدهای درسی ایمونولوژی ارائه ژورنال کلاب |
کار با حیوانات آزمایشگاهی |
رعایت حقوق حیوانات انجام تزریقات مختلف به حیوانات توانایی خونگیری از حیوانات توانایی جداسازی بافتهای ایمونولوژیک از بدن حیوانات |
توانائی انجام کار در محیط های حرفه ای |
فعالیت در شرکت های دانش بنیان مشارکت در طراحی و ساخت فرآورده های ایمونولوژیک و کیت های تشخیصی ارائه خدمات مشاوره ای در حیطه های تخصصی ایمونولوژی مشارکت در ارائه خدمات تشخیصی، بهداشتی و درمانی ایفای نقش در همه مراحل فرآیندهای مرتبط با توسعه و تحقیق، طراحی و راه اندازی آزمایشها و تولید فرآورده های مرتبط با ایمونولوژی (دارو، واکسن، کیت و ...) مشارکت در طراحی، اجرا و ارزشیابی طرح های پژوهشی و تدوین گزارش های مربوطه |
انجام اندازه گیری های رایج و کالیبراسیون ابزار |
توانایی کار با تجهیزات آزمایشگاهی عمومی ایمونولوژی توانایی کالیبراسیون ابزارهای اندازه گیری رایج در ایمونولوژی |
Change font color:
main color:
Secondary Color:
Change the background color:
Change the spacing between words:
Change the spacing between lines:
Change mouse type:
Change font
ColorBlind Warning